VII Симпозијум главних и одговорних медицинских сестара Србије

Поштоване колегинице и колегедраги пријатељи,

Добро дошли на VII Симпозијум главних и одговорних медицинских сестара Србије који ће се одржати у Хотелу „ЈУНИОР“ Брзеће – Копаоник од 12. до 15. марта 2020. године.

Тема овогодишњег скупа је: Важност законске регулативе запослених у здравственом систему,,

Свечано отварање Симпозијума је 12. марта у 17.00 сати.

Организатори и учесници Симпозијума су као и увек заинтересовани за усавршавање, међусобно упознавање, комуникацију и сарадњу са свима који су у тој мисији.

Акредитациони број VII Симпозијуму главних и одговорних медицинских сестара Србије је: Д-1-1013/19. Акредитован за лекаре, медицинске сестре и здравствене техничаре.
Бодован са 8 бодова за акредитоване предаваче, 7 за усмена саопштења, 5 за постер презентације и 4 за пасивне учеснике.

Предавачи су: Проф. др Миодраг Брзаковић, проф. др сци. мед Зоран Милошевић, доц. др сци. мед Небојша Вацић, др Горана Дамњановић

Котизације су ослобођени чланови НАУЗРС, а за остале 3.600 (Котизацију уплатити на рачун: 160-389495-53 Банка Интеса.

Прво обавештење преузмите овде

ИЗВЕШТАЈ СА ТРИНАЕСТОГ КОНГРЕСА НАЦИОНАЛНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ са међународним учешћем

(Акредитациони бр. Д-1-226/19) за здравствене раднике са територије Републике Србије.

Конгрес је одржан у Врњачкој Бањи од 02.10.2019. до 06.10 2019. године. Радило се по сесијама у 4 Конгресне сале Хотела Бреза и Хотела Променада Конгрес је почео са радом 02.10.2019. године у 17,00 сати ,у Конгресној сали Хотела Бреза где је и отворен ТРИНАЕСТИ КОНГРЕС НАЦИОНАЛНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ.

У 18 сати почео је Пленарни рад са темом – ,,ЛЕЧЕЊЕ АФЕРЕЗАМА” – предавач Академик Проф др сци. мед. Бела Балинт, научни саветник, дописни члан САНУ- Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Отварању су присуствовали представници здравствених радника Републике Српске, представници удружења здравствених радника Црне Горе као и представници здравствених радника Бугарске, представници удружења здравствених радника Србије, представници Српског лекарског друштва, директори здравствених установа.
03.10.2019. године радило се у свим салама и то преподне од 10.00. до 13.30 сати и поподне од 15,00 до 19,30 сати. Радила су следећа секције ДМСТБС : Педијатријска секција, Секција гинеколошко акушерских сестара и бабица, ОРЛ секција и Офтамолошка секција, Пнеуматофизиолошка секција, Секција ургентне медицине, Секција поливалентне патронаже, Друштво дијететичара – нутрициониста, Друштво санитарно – еколошких инжињера и техничара.
– присутно 538 учесника Конгреса

04.10.2109. године радило се у свим салама и то преподне од 10,00 до 13 сати и поподне од 14,00 до 17 сати. Радила су следећа Друштва: Секција медицине рада, Трансфузиолошка секција, Хематоонколошка секција, Психијатријска секција, Секција сестара у ортопедији, Хирушка секција, Уролошка секција, Секција сестара у нефрологији и хемодијализи, Друштво лабораторијских технолога и техничара, Друштво физио и радних терапеута, Ендокринолошка секција
-присутно 539 учесника Конгреса

05.10.2019. године радило се у свим салама и то преподне од 10,00 до 13 сати и поподне од 15 до 18 сати. Радила је Секција опште медицине, Секција кућне неге, Дерматовенеролошка секција са инфектолошком, Секција инструментара и сестара у анестезији, Интернистичка секција, Друштво фармацеутских техничара, Секција сестара у рехабилитацији, Секција студената здравствене струке, Неуролошка секција, Секција стоматолошких сестара, Друштво струковних радиолога и радиолошких техничара, Друштво зубних техничара. Укупно је присуствовало сесијама 456 учесника Конгреса. На Конгресу је радило 8 Друштава и 24 секција . Укупно је било 32 сесија, дужине 88 сати и 40 минута, што просечно износи 2 сата и 43 минута по сесији. Укупна сатница Едукативнх семинара и Округлих столова је 36 и 30 минута сати ,а Стручна саопштења су била у трајању од 45 сати и 15 минута . Просечна посећеност по сесији је 43,6 учесника Конгреса. Просечна оцена учесника Конгреса, по евалуационим листама је 4,91

Укупно регистрованих учесника Тринаестог Конгреса Националне Асоцијације удружења здравствених радника Србије је – 1413
Затварање конгреса је било 06.10.2019 године у 10 сати, и донешени су следећи ЗАКЉУЧЦИ:

1. Предлог за заједничко деловање Министарства здравља, Асоцијације, Kоморе, Синдиката у циљу заједничке борбе за заједничке интересе као што су: недостатак медицинских сестара и недостатак образовања за медицинске сестре, као и упошљавање медицинских сестара са прекфалификацијом чиме се урушава струка.

2. Како и на који начин зауставити масовни одлазак здравствених радника из земље: Учесници Конгреса су истог мишљења да је поред повећања плата неопходно повећати достојанство здравствених радника њиховим већим уважавањем како од стране надређених, високог кадра тако и од стране саме државе на тај начин што се МОРА зауставити перманентно брзометно издавање диплома од стране медицинских школа, а да пре тога нема правог образовања кадра. Потребно је усклађивање школовања, медицинских сестара, струковних медицинских сестара у приватним школама са државним школама, чиме би се усагласио програм наставе и праксе што би олакшало каснији рад у нашој професији и самим тим смањило незадовољство медицинских сестара и одлазак ван границе.

3. Неопходно је улагање у сестринску професију у циљу унапређења образовања и увећања броја запослених из референтних образовних институција за школовање медицинских сестара како би се очувао и унапредио ниво квалитета у пружању здравствених услуга. Апелујемо да је улагањем у струку медицинских сестара можемо унапредити здравље становништва Републике Србије.

ИЗВЕШТАЈ СА ,,ЈЕДАНАЕСТОГ КОНГРЕСА НАЦИОНАЛНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ,, (Акредитациони бр. Д-1-372/18) за здравствене раднике са територије Републике Србије.

Конгрес је одржан у Врњачкој Бањи од 03.10.2018 до 07.10.2018. године. Радило се по сесијама у 5 сала. Конгресна сала ,,ЦЕПТЕР 1,, са 400 места, сала хотела ,,ЦЕПТЕР 2,, са 200 места, сала хотела ,,ЦЕПТЕР 3 ,, са 200 места, сала хотела ,,ЦЕПТЕР 4,, са 100 места, , сала хотела ,,ЦЕПТЕР 5,, са 100 места. 
Конгрес је почео са радом 03.10.2018. године у 17,00 сати, у Конгресној сали ,,ЦЕПТЕР 1,, где је отворен ЈЕДАНАЕСТИ КОНГРЕС НАЦИОНАЛНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ.

 • У 18 сати почео је Пленарни рад са темом: НОВИНЕ У ОБЛАСТИ БИОЛОШКИХ ЛЕКОВА 
  Предавач едукативног: Проф. др Драган Миловановић – Факултет медицинских наука у Крагујевцу, КЦ Крагујевац – Клиничка фармакологија
 • Пленарни рад је завршен у 19,00 часова. Присутно  је 618 учесника Конгреса.
 • Пленарном раду конгреса присуствовали су Директори многобројних здравствених установа. Конгресу су такође присуствовали и Делегациja Бугарске Асоцијације професионалаца здравствене заштите. Представници Удружења здравствених радника Републике Српске, Представници здравствених радника Словеније, Немачке, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

– 04.10.2018 године радило се у свим салама и то пре подне од 10,00 до 13,30 сати и по подне од 15,00 до 19,30 сати. Радиле су следеће секције Педијатријска секција, Психијатријска секција, Секција сестара у нефрологији и хемодијализи, Уролошка секција, Секција гинеколошко акушерских сестара и бабица, Друштво дијететичара нутрициониста, Друштво санитарно еколошких инжињера и техничара, Секција сестара у ортопедији, Ендокринолошка секција и Друштво фармацеутских техничара – 590 учесника.

– 05.10.2018. године радило се у свим салама и то пре подне од 10,00 до 13,30 сати и по подне од 15 до 19,00 сати. Радиле су су следеће секције: Секција опште медицине, Офталмолошка секција, Секција ургентне медицине, Секција сестара у рехабилитацији, Друштво физио и радних терапеута, Секција медицине рада, Секција поливалентне патронаже, Секција кућне неге, Хирушка секција и ОРЛ секција –  609 учесника.

– 06.10.2018 године радило се у свим салама и то пре подне од 09,00 до 13 сати и по подне од 15 до 19 сати. Радило је Друштво зубних техничара, секција сестара у стоматологији, Пнеумофтизиолошка секција, Трансфузиолошка секција, Хематоонколошка секција, Друштво лабораторијских техничара и технолога, Дерматовенеролошка секција са инфектолошком, Секција инструментара и сестара у анестезији, Секција студената здравствене струке, Друштво струковних радиолога и радиолошких техничара и Неуролошка секција – 568 учесника.

На Конгресу је радило 8 Друштава и 24 секција. Укупно је било 32 сесија, дужине 86 сати и 55 минута, што просечно износи 2 сата и 43 минута по сесији. Укупна сатница едукативнх семинара и округлих столова је 34,00 сати, а стручна саопштења су била у трајању од 42 сати и 25 минута. Просечна посећеност по сесији је 53,09 учесника Конгреса. Просечна оцена учесника Конгреса, по евалуационим листама је 4,88.

 • Укупно регистрованих учесника Једанаестог конгреса Националне Асоцијације удружења здравствених радника Србије је 1.425.
 • Затварање конгреса је било 07.10.2018 године у 10 сати, и донешени су следећи

ЗАКЉУЧЦИ:

 • Предлаже се Министарству здравља, Здравственом Савету, и Комори медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије да настави са пружањем  подршке здравственим радницима у Континуираној едукацији и обезбеди благовремену доступност информацијама и обавештењима о важним догађајима.
 • Предлаже се  већа медијска покривеност «Промоције репродуктивног здравља» у циљу мотивације и већег одазива на скрининг програму.
 • Захтевамо организовање стручних скупова са мултидисциплинарним приступом задатој тематици.
 • Препознати струку медицинских сестара, бабица и здравствених техничара у здравственом систему, како би се спречио одлив квалитетног кадра.
 • Омогучити повећање броја запослених у здравству, јер преоптерећеност обимом посла због смањења укупног боја запослених радника се одражава не само на незадовољство запослених, већ  и на њихово здравље а индиректно и на квалитет услуга.
 • Предлажемо да Министарство здравља да убудуће наложи Директорима здравствених установа да су у обавези да омогуће присуство Едукативним скуповима: Конгрес, Симпозијум, Стручни састанак, Предавачима по позиву као и презентерима стручних саопштења како би стручни скупови могли несметано да раде по акредитованим програмима.
 • Предлог за смањење одлива кадрова-медицинских сестара,на тај начин што ће се здравствене установе стимулисати да о свом трошку упућивање медицинских сестара на школовање и стручно усавршавање у Високо струковне школе као и на даље уже специјализације.
 • Ефикасније радити на пропагирању донаторства и донорских картица едукацијом становништва о значају и добробитима донаторства.
 • Почети са агресивнијим пропагирањем здравља и здравог начина живота још у основним школама са посебним освртом на сексуално образовање и заштиту младих као и као на штетне последице конзумирања психоактивних супстанци.
 • Захтев министарству здравља да поново покрене механизме за утврђивањем  неопходног броја здравствених радника, пре свих минималном број сестара у здравственим установама обзиром да су се многоструко увећали захтеви и послови које медицинске сестре обављају. 

Галерија слика: